Sıkça Sorulan Sorular
1 - Optisyenlik nedir?
- Ülkemizdeki görme sağlığının düzeltilmesi uygulamasında göz hekimi (oftalmolog) ve optisyen görev alır. Göz hekimlerinin cerrahi müdahale, göz muayenesi ve reçete hazırlama gibi yetkileri varken optisyenlerin görevi ise hazırlanan reçeteye uygun numaralı gözlük camı, gözlük çerçevesi ve her türlü lens satışını yapmaktır. Bir Optisyenin optik mağazada Mesul Müdür olarak çalışabilmesi veya kendine ait optik mağaza işletebilmesi için Optisyenlik ruhsatnamesine sahip olması gerekir.
2 - Optisyenlik Programı Nedir? Neden Okumalıyım?
- Optisyenler, göz doktorunun verdiği reçeteye göre gözlük camlarını hazırlamaktan, camları kişiye ve hastanın durumuna uygun çerçevelere yerleştirmekten, cam ve çerçevenin göze ve anatomik karakteristiklere uyumunu sağlamaktan sorumlu teknikerlerdir.
3 - Optisyenlik Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
- Fizik biliminin Optik dalına ilgi duymak,
- İnsanlara yardım etmek ve onların yaşam kalitesini yükseltmek konusunda istekli olmak,
- Hasta memnuniyetini ön planda tutmak,
- Dikkatli, titiz ve sabırlı olmak,
- İyi iletişim becerilerine sahip olmak,
- Estetik ve sanatsal bakış açısına sahip olmak,
- Yüksek el becerilerine sahip olmak gerekmektedir..
4 - Optisyenlik Bölümünü Neden Bartın Üniversitesinde Okumalıyım?
- Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Optisyenlik programı akademik kadrosu, sektörde ve akademik camiada yıllarca çalışmış tecrübeli kişilerden oluşmaktadır. Öğretim elemanlarımız tecrübelerini öğrencilerin kişisel ve akademik gelişimi için paylaşmaktadır. Ayrıca laboratuvarda bulunan cihaz ve ekipmanlar öğrencinin sektörde karşılaşacağı tüm zorlukların üstesinden gelmesine katkıda bulunmaktadır. Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Optisyenlik Programından mezun olan bir öğrenci, sektörün tüm ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikleri kazanmaktadır
5 - Derslere Devam Zorunluluğu Var mıdır?
- Derslere %70 oranında devam zorunluluğu bulunmaktadır..
6 - Akademik Takvime nereden ulaşabilirim?
- https://oidb.bartin.edu.tr/hizli-baglantilar/akademik-takvim.html linkinden akademik takvime ulaşabilirsiniz.
7 - Uzaktan eğitim sistemine nasıl girebiliriz?
- https://eders.bartin.edu.tr/ linkinden uzaktan eğitim istemine ulaşacaksınız.
8 - ÜBYS (Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi)
- https://ubys.bartin.edu.tr/ linkinden üniversite bilgi yönetim sistemine ulaşacaksınız.
9 - Optisyenlik programını bitiren mezunlar nerelerde çalışabilirler?
- Optisyenlik programını başarı ile tamamlayanlar hali hazırda açık olan optik mağazalarda Mesul Müdür göreviyle çalışabileceği gibi kendilerine ait optik mağaza da açabilirler. Optisyen ünvanı ile kamuda herhangi bir atama yapılmamaktadır.
10 - Optisyenlik programı hangi hangi puan türüyle öğrenci almaktadır?
- TYT puan türüne göre alınmaktadır..
11 - Önlisans tamamlandıktan sonra DGS ile geçilebilecek bölümler nelerdir?
- Program mezunlarının ilgili mevzuat doğrultusunda dikey geçiş sınavına girerek Optik ve Akustik Mühendisliği (Gaziantep Üniversitesi), Optik Mühendisliği (Cumhuriyet Üniversitesi), Fizik ve Fizik Mühendisliği bölümlerinde lisans tamamlama olanakları bulunmaktadır.
12 - Ders kaydı yapmak zorunda mıyız?
- Akademik takvimde belirtildiği süre içerisinde ders kaydınızı yapmak ve ekleme çıkarma süresi içinde aldığınız dersleri danışmanınıza onaylatmak zorundasınız.
13 - Öğrenci Bilgi Sistemi ile ilgili bilgilere nereden ulaşabilirim?
- Üniversitemiz web sayfasında (https://w3.bartin.edu.tr/) yer alan “UBYS” (http://ubys.bartin.edu.tr/) menüsünden Üniversiteye ilk kayıt olduğunuzda Kullanıcı Adı: Öğrenci Numaranız, Şifreniz: T.C. Kimlik Numaranızdır. Daha sonra şifrenizi değiştirebilirsiniz.
14 - Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi şifremi kaybettim/unuttum ne yapmalıyım?
- Üniversite Bilgi Yönetim Sistemine girerken “Giriş yapamıyor musunuz?” butonuna tıklayarak kullanıcı adınızı ve mail adresinizi ya da telefon numaranızı girerek yeni şifre verilmesini talep etmelisiniz. Talep ettiğiniz şifre girdiğiniz mail adresine ya da telefon numarasına gelecektir. Eğer kullanıcı adınızı da bilmiyorsanız ekranın sol üst köşesinde “Menü” altında yer alan “Mezun Öğrenci Şifre Sıfırlama” sayfasında hem kullanıcı adınızı hem de şifrenizi belirleyebilirsiniz. Yukarıdaki işlemleri de yapamamanız halinde öğrenim gördüğünüz bölümün öğrenci işlerinden alacağınız kullanıcı şifreniz ile Üniversite Bilgi Yönetim Sistemini (UBYS) kullanabilirsiniz.
15 -%10’a giren öğrencilere öğrenim ücreti/harç miktarı ile ilgili nasıl bir işlem yapılır?
- Önlisans/Lisans öğrencileri, hazırlık sınıfı hariç bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden başarılı olarak dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk %10 içinde yer alan ikinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde, birinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payı kadar öğrenim ücreti öder.
16 - Yatay geçişler nasıl olmaktadır?
- Bartın Üniversitesi içinden veya dışından yatay geçişler Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Bu hususla ilgili kılavuzlara ulaşmak için tıklayınız.
17 - Çift Anadal Programı (ÇAP) / Yandal Programı nedir ve nasıl başvuru yapılır?
- Bartın Üniversitesinde okuyan öğrenciler, lisans öğrenimleri boyunca başka bir lisans öğrenimini, aynı zamanda takip edebilir. Üniversitemizin hangi bölümlerinin hangi bölümlerle ÇAP/ Yandal yaptığına ilişkin bilgiye ulaşmak için tıklayınız. Bununla ilgili hususlar, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemizin Çift Anadal, Yan Dal ve Kurum İçi Yatay Geçiş Yönergesi ile belirlenir.
18 -Stajlarla ilgili bilgileri nereden alabilirim?
- Kayıtlı bulunduğunuz bölümden ve danışmanınızdan öğrenebilirsiniz.
19 - Herhangi bir sosyal güvencem yok. Sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabilirim?
- En yakın sosyal güvenlik kurumuna giderek gelir testine tabi tutulmanız gerekmektedir.
20 - Öğrencinin mezuniyet koşulları nelerdir?
- Önlisans için, ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 4 üzerinden 2,00 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.
21 - Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün verdiği öğrenim kredisi ve burslarla ilgili bilgileri nereden alabilirim?
- Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait (https://kygm.gsb.gov.tr/) web sitesinde yer alan haber ve duyuruları dikkatle takip ediniz. Yatay geçiş yaptıktan sonra bursunuzun/kredinizin kesilmemesi için E-Devlet Kredi/Burs Nakil Başvurusu üzerinden kendi kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak burs/kredi nakil talebinde bulunmayı unutmayınız.__