Program Hakkında

Bölüm Hakkında : Gelişen toplum düzeyinin gereği gözlük talebinin artmasına paralel olarak yeni perakende firmalar kurulmaya başlanmış ve tamamen ithalata dayalı sektörde gözlük cam ve çerçeve toptan satışları oluşmuştur. Sektörde her yönüyle yenilenme ve gelişme 1980’li yıllardan sonra başlamış, sektörün her katmanı üretimden perakende ve laboratuvar çalışma düzeyini ileri ülkeler seviyesine taşıma gayretiyle büyük aşama kaydedilmiştir. Bu nedenle dünyadaki gelişmelere paralel bir şekilde Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ nda Batı Karadeniz'in ilk Optisyenlik programı kurulmuştur.
Bölüm Amaç : Optisyenlik Programının amacı, öğrencilerimize çağın gerektirdiği mesleki bilgi ve becerileri kazandırmak, bilgilerini problemlerin çözümünde etkin bir biçimde kullanabilen, sorgulayabilen ve yaratıcı niteliklere sahip, ekip çalışmasında başarılı, kendini yenileyebilen, yazılı ve sözlü iletişim becerileri ile donanmış, etik değerlere sahip, girişimci, kültürlü ve çok yönlü bireyler yetiştirmektir. Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastaya uygulamasını sağlayabilecek düzeyde eğitim görmüş Yüksekokul mezunu kalifiye sağlık elemanlarını ülkemize kazandırmaktır.
Bölüm Hedef : Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgili, iyi derecede Türkçe kullanım becerisine sahip, Mesleki alanda fizik, kimya becerilerini kullanabilen, ileri düzeyde ingilizce kullanım becerisine sahip, Mesleği ile ilgili çevresel, toplumsal ve etik problemleri ve bunlarla ilgili sorumluluklarını bilen, mesleği ile ilgili sağlık ve emniyet tedbirlerini gözeten, Göz ve insan anatomisini bilen, optisyenlik ile ilgili sistemlerin işleyişini bilen ve uygulayabilen, optisyenlik paket programlarını kullanabilen, optik aletleri tanıyıp kullanabilen, çerçeve ve cam seçim ve montajını verilerine uygun yapabilen, temel gözlükçülük bilgisine sahip sağlık teknikerleri yetiştirmektir.
Kabul Şartları : YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. Bilgi için ÖSYM sayfasında yer alan kılavuzu inceleyiniz. Optisyenlik Programına YGS-1 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
Mezuniyet Koşulları : OPTİSYENLİK programından mezun olabilmesi için, Genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olması, Eğitim-öğretim programında yer alan tüm zorunlu  dersleri başarması, Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, Toplam 120 AKTS kredilik iş yükünü tamamlaması, İlgili Yönetim Kurulunca Mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir.
Alınacak Derece : Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler çerçevesi (TYYç) kapsamında; programdan mezun olan öğrencilerimiz programların ilişkili olduğu Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması (ISCED) alanları altında 72, 52 (sağlık, mühendislik) kodlu Temel Alan Yeterliliklerine sahip olarak “sağlık teknikeri” ünvanını alırlar. 
Üst Kademeye Geçiş : Öğrenciler DGS ile Fizik (Lisans alan kodu: 3182), Optik ve Akustik Mühendisliği (Lisans alan kodu: 9379), Fizik Mühendisliği (Lisans alan kodu: 3184) Lisans Programlarına geçiş hakkına sahiptirler.
İstihdam Olanakları : Bu programdan mezun olan öğrenciler Optisyen ünvanı ile kendi optik mağazalarını açabilecekleri gibi, optisyenlik müesseselerinde mesul müdür olarak da çalışabilirler. Optisyenler gözlük yapan ve satan işletmelerde görev yaparlar.
Sınav Değerlendirme : Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, Bartın Üniversitesi “Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği” uyarınca yapılmaktadır.
Bölüm Başkanı ve Bölüm Bologna Koordinatörü : Öğr. Gör. Aslı SALDAMLI
Kazanılan Derece ve Düzeyi : Mezun olan öğrenciler, Avrupa Yükseköğretim Alanı İçin Yeterlilik Çerçevesi (Qualifications Framework for Europen Higher Education Area-QF-EHEA)ne göre KISA DÜZEY, Hayat Boyu Öğrenme için Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (European Qualifications Framework for Lifelong Learning,EQF-LLL) ne göre 5.DÜZEY seviyesinde ÖN LİSANS derecesine sahip olurlar.
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar : Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
Öğretim Metodları : Anlatım, Soru cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterim, Gösterip Yaptırma, Rol oynama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Problem Çözme